Ett exempel på en Muralmålning som Nina Valkoff har gjort. Här syns en humla, en liten fågel, toppen av en kronärtskocka, växter och grönska.

En Muralmålning som Nina Valkoff tidigare gjort på en annan plats. Motiven är färgstarka och rör sig oftast kring djur och natur.

Muralkonst i Skeppsbron av internationellt erkänd konstnär

Nina Valkhoff är en nederländsk konstnär baserad i Rotterdam. Hennes konst finns
över hela världen: Mexico, USA, Spanien och nu kommer hon för första gången till
Sverige för att göra en väggmålning i Jönköpings nya stadsdel Skeppsbron.

Motiv med djur och natur

Nina Valkhoff är en internationellt erkänd konstnär vars väggmålningar syns runt om i hela världen.
Hennes verk utmärker sig för sin kulörta palett och hennes motivvärld rör sig oftast kring djur och
natur. Nu kommer hon för första gången till Sverige för att genomföra tre väggmålningar på Jordbruksverkets och Skogsstyrelsens nya huvudkontor i Jönköping Öppnas i nytt fönster. som Skanska byggt och utvecklat.

Inspiration från Jönköping och Småland

Nina kommer hämta inspiration från Jönköping och Småland till sina nya verk, som kommer att resultera i en större muralmålning på fasaden samt två mindre väggmålningar inne hos Jordbruksverket och Skogsstyrelsen.

Lättnaderna av pandemirestriktionerna har inneburit att Nina Valkhoff har en fullbokad säsong hon
just nu genomför en målning på Irland och innan hon kommer till Jönköping ska hon medverka vid muralbiennalen i Padua.

Hållbarhetsprofilen lockade

En stor anledning till att hon ser fram emot att göra väggmålningen i Jönköping är Jordbruksverkets, Skogsstyrelsens och fastighetens hållbarhetsprofil, något som går igen i Valkhoffs motivvärld.

Vi har tagit ett brett grepp kring hållbarhet i den här fastigheten, där konst är en av hållbarhetsfaktorerna vi har valt att arbeta med, för att både sätta in fastigheten i en social kontext och för att arbeta med en gestaltad livsmiljö, säger Kristin Kallebo-Ydrén, projektchef hos Skanska och fortsätter:

Skeppsbron är en helt ny stadsdel i centrala Jönköping med närhet till natur och vatten. Arbetet med hållbarhet är en fråga som vi brinner för. Hållbarhet vad det gäller miljö men också den sociala hållbarheten.

Skanska kom med idén och initierade projektet


Projektet initierades av Kristin Kallebo-Ydrén projektchef byggherre hos Skanska Sverige AB, curateras av TAG och genomförts med stöd av Jinert AB, Norens Färghus, Skanska Rental och Vätterstadens ställningsmontage AB.

Jag har inte arbetet med konst på det här sättet innan men hade en vision. Jag tycker verkligen att konst i det offentliga rummet skapar en intressantare stad och det är jättekul att med den här muralen få knyta ihop vårt arbete med att bygga byggnaden, verksamheterna som verkar i den, platsens historia, staden Jönköping och Småland, säger Kristina Kallebo-Ydrén.

Läs mer om kvarteret där muralenkonsten ska målas

Läs mer om kvarter 3, som Skanska utvecklar och bygger, här.