Inifrån Vesterbrunns restauranglokal. Rustika balkar, grenar med ljusslingor, ljusgröna pinnstolar vid träbord. David Jonsson rör sig i baren. 

Så är nya restaurangen i Skeppsbron

Porträttbild på David Jonsson, klädd i svarta kock-kläder och keps. 

David Jonsson, delägare och Sommelier.

Har du hunnit äta lunch på Vesterbrunn än? Vi har besökt Jönköpings senaste restaurangtillskott och bjuder på ett visuellt smakprov på vad du kommer uppleva.

David Jonsson tar emot mig i Vesterbrunns ljusa och unika lokaler. David är ena halvan i den välkända krögarduon bakom ”Annes Husman” som nu äger och driver Skeppsbrons nya restaurang.

Unik restaurangmiljö med sjöutsikt

Vesterbrunn finns i direkt anslutning till Jordbruksverkets och Skogsstyrelsens nya kontorslokaler. Men restaurangen är givetvis öppen för alla. Alla som är sugna på vällagad husmanskost med svenska råvaror, serverade med bästa utsikt över Munksjön.

Med fokus på återvunnet och naturmaterial blir restaurangmiljön både unik och hemtrevlig. Restaurangen drog igång med sin lunchservering den 3 maj i år. David Jonson berättar om starten:

- Starten har gått bra, men vi har hittills bara smugit igång verksamheten. Eftersom bara en bråkdel av alla anställda på Jordbruksverket och Skogsstyrelsen varit på plats har vi kunna starta i ett lagom tempo.

En del av lokalen. Fönster från golv till tak, klängväxter, gröna pinnstolar, bord av återvunnet trä. 
En del av lokalen. Fönster från golv till tak, klängväxter, gröna pinnstolar, bord av återvunnet trä ,stora glödlampor.

Klassisk mat med en tvist på kvällsmenyn

David spår att hösten kommer bli något helt annat, när fler är på sina arbetsplatser. Tanken är även att deras kvällsservering ska kunna komma igång inom kort. Men David förklarar att de bland annat inväntar tills Covid-restriktionerna lättar och det går att ha öppet lite längre.

Kvällsmenyn är ännu inte helt spikad. Även här kommer det bli klassisk mat, men med en tvist. Tvisten kan exempelvis bestå av att viltkött. En klassisk schnitzel kan vara gjord på vildsvin. En wallenbergare på älgkött. Men Vesterbrunn kan inte bara vilt och kött. De är minst lika duktiga på vegetariskt och fisk.

Spännande historia bakom namnet

Namnet Vesterbrunn har en stark historisk koppling till Skeppsbron. Redan under tidigt 1700-tal uppmärksammades den naturliga hälsokällan Västerbrunn på området. Hit kom Jönköpingsborna för att ”dricka brunn” som man kallade det. Det var inte bara ett ställe där man fick en läkande hälsokur, utan blev även en naturlig samlingsplats där man träffades och njöt av livet. Passande även för en restaurang, eller hur?

Loggan Vesterbrunn tryckt på stort fönsterparti.

Har klarat sig riktigt bra under pandemin.

Annes Husman har sedan tidigare två restauranger i Jönköping. Totalt har företaget 20 anställda. David berättar lite om hur det varit att driva restaurang-verksamhet i pandemitider.

- Vi har klarat oss riktigt bra trots pandemin. Vissa veckor har såklart restaurangbesöken gått ner. Men då har istället Takeaway-delen ökat. Vi hade redan sedan innan en stor flexibilitet i vår verksamhet, vilket troligtvis har varit till vår fördel.

David berättar vidare att man inte har behövt säga upp någon personal alls under pandemin. Tvärtom har de anställt fem personer under året. Och med tanke på situationen har det funnits tillgång till fantastiskt kompetent arbetskraft som stod utan jobb på grund av pandemin.

Läs mer om Vesterbrunn

Vill du veta mer om restaruangen, deras öpppetider eller meny?

Läs mer på Vesterbrunns webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En del av lokalen. Fönster från golv till tak, träbalkar och drivved i taket, gröna pinnstolar, bord av återvunnet trä.